Ångest -Musik för att lugna sinnet

Det kan verka som om vi lever i en ålder av ångest, där känslan av oro, upprördhet och stress har blivit normen. Men vi bör komma ihåg att ångest är ett naturligt mänskligt svar på olika situationer i livet.

Ångest kommer när vi inte är säkra på vad som kommer att hända, eller när vi känner oss hotade. Även mild ångest kan negativt påverka vår förmåga att leva ett produktivt liv. Det kan störa oss att kunna njuta av de enkla sakerna i livet.

När vi upplever ångest ökar vår hjärtrytm och andningsfrekvensen höjs plus många andra system i vår kropp upplever överbelastning. Ångest påverkar vår allmänna fysiska hälsa såväl som våra känslor och psykiska mående.

I mitt arbete som musikterapeut har jag märkt vilken inverkan musik kan ha på ångest. Till exempel använder terapeuten speciellt utvald musik i guidade bilder (MI och GIM) och klienten uppmanas att beskriva vad de känner och vilka bilder musiken frammanar. Det är fantastiskt vilken insikt man kan få genom att helt enkelt ge sig tid att lyssna och prata om vad man ser för sig.

Dessa kan vara så enkla som att bli mer medvetna om hur musik kan påverka känslor, eller användas för att utforska tidigare upplevelser eller framtida dilemman. Det kan också användas för att hitta en säker plats för vila och en bas där fysisk och emotionell balans kan finnas.

I ett experiment undersökte man om vissa typer av musik kan minska ångest under en komplex uppgift och drog slutsatsen att en del musik är bättre på att göra detta än andra.

En studie baserad på mätning av fysiologiska och känslomässiga svar tyder också på att det finns vissa egenskaper i musik som är bättre på att hjälpa människor att slappna av.

Musiktempot bör vara relativt långsam, melodin ska vara enkel och takten och harmonin bör inte hålla för många överraskningar. Andra faktorer var inte så viktiga som musikens komplexitet och förtrogenhet med stycket,.

Faktum är att det i vissa fall visade sig vara kontraproduktivt att känna till en låt för bra. De genrer som mest sannolikt stöder avkoppling är klassisk, mjuk pop och vissa typer av världsmusik. Dessa visar sig till stor del innehålla de musikaliska element som krävs för att hjälpa en person att slappna av.

Med tanke på dessa musikaliska inslag är här åtta föreslagna musikstycken som uppfyller dessa kriterier:

 

1. Pieds-en-L’Air, från Capriol Suite, av Peter Warlock, en kompositör och tidigare musikkritiker. Känd för sin okonventionella livsstil dog han 1930, 36 år gammal. Hans musikaliska arv inkluderar detta mjuka och långsamma klassiska verk med en melodi som påminner om låtar som vi kanske har hört som barn.  https://youtu.be/ZMyS1G8NWnY

2. Ambient 1: Music For Airports av Brian Eno. Detta ljudlandskap ger en långsam ström av musikaliska effekter som ekar till rytmen i våra fysiologiska funktioner och lämnar utrymme för oss att anpassa oss till musikens långsamma tempo. Albumet beskrivs i en recension som ”den typ av musik man kan höra i himlen”.   https://youtu.be/vNwYtllyt3Q

3. Om Namo Bhagavate  av Deva Premal, sång och stödjande musik från hennes partner Miten. Långsam takt med en tydlig, stadig rytm och nästan hypnotisk musik i kombination med deras tydliga sång känns väldigt stödjande.

https://youtu.be/aifSjuyeE5M

4. Someone like you av Adele. Den här enormt framgångsrika låten utforskar frågan om förlust.  Det långsamma tempot och det coola ackompanjemanget som många tycker om ger en känsla av lugn och reflektion. Låtens emotionella styrka beror nog på små oväntade förändringar i melodin eller “prydnadsnoter” som skapar en melankolisk spänning. https://youtu.be/hLQl3WQQoQ0

5. I Giorni, av Ludovico Einaudi, en italiensk pianist och kompositör som har skrivit mycket musik till film. Detta pianostycke, med sina repetitiva motiv och stadiga tempo, framkallar ett drömlikt tillstånd med ögonblick av ljus och ljusstyrka.  https://youtu.be/Uffjii1hXzU

6. In Paradisum, av Gabriel Fauré, en fransk kompositör som fick stor popularitet under sin livstid, men led av dövhet under sina senare år. I det här stycket, från hans Requiem, ger kören och orgelackompanjemanget en känsla av lugn.  https://youtu.be/6-i1ESIRKdA

7. Stopover at Djibouti av Anouar Ibrahem, en tunisisk oudspelare och kompositör. Han är allmänt hyllad som en innovatör inom sitt område och blandar arabisk klassisk musik, folkmusik och jazz. Denna världs jazzstycke har hypnotiska motiv som kan verka nästan meditativa.  https://youtu.be/c2S8LpvZrnQ

8. Wilmas tema av Stefan Nilsson, svensk kompositör och pianist som skrivit mycket musik till film och TV. Detta verk, som på något sätt verkar bekant, har en enkel melodi och harmonier som ger en känsla av att vara trygg och jordad.  https://youtu.be/ytBW9x6Zvcc

Den här listan innehåller några förslag på musik som kan användas för att hjälpa människor att slappna av.  Det bör dock sägas att många studier betonar vikten av att hitta sitt eget urval av musik som fungerar för dig.

Kontakta mig

Kontakta mej