Fettförbrännande tips

Fettförbrännande tips

Nytt år och nya föresatser. Kanske viktminskning är en av dessa? Men det är ju så hopplöst att banta och min förbränning är så kass eller… Njae, i stort sett alla människor som inte lider av någon sjukdom har en fullt fungerande förbränningsapparat som det gäller att trimma. För varaktighet i viktnedgång så gäller det att inte tokbanta utan få en juste livstil med bra mat och motion.

Här är 55 tips från Fredrik Paulun för att sätta fart på din viktminskning:
1. Öka på proteinerna, det vill säga livsmedel med kött, fisk och ägg. De mättar mer än kolhydrater (exempelvis bröd och godis) och ger långsammare förbränning.
2. Välj magra proteiner. Kyckling, fisk och rökt skinka är bättre än köttbullar och korv.
3. Drick mellan en och två liter kallt vatten varje dag.
4. Drick inte drycker som innehåller alkohol.
5. Ät flera gånger om dagen, helst fem-sex gånger, men mindre portioner. Det håller igång förbränningsapparaten längre.
6. Välj bra törstsläckare. Vatten är den bästa, men även läskedryck (utan koffein), mjölk och juice fungerar.
7. Om du ska träna efter maten: vänta två timmar, minst. Då får du bäst förbränningseffekt.
8. Välj långsamma kolhydrater. Pasta är bättre än potatis och ris. Det ger en jämnare förbränning.
9. Promenera! Bättre aktivitet om du vill bränna fett finns inte. Om du kan välja, ta en morgonpromenad hellre än en kvällspromenad. Ät inget före.
10. Gå mellan 45 och 90 minuter. Ju längre desto bättre, men promenera inte mer än en och en halv timme – då kan du förlora muskler i stället.
11. Vill du öka på effekten ytterligare, välj kuperad terräng och använd gärna stavar.
12. Drick två koppar kaffe 30 minuter före promenaden. Koffeinet ökar frisättningen av fett från fettcellerna och du bränner mer.
13. Ät lite proteiner innan du går ut, förslagsvis äggvita eller mager fisk. Det ger bränsle som sätter fart på fettförbränningen.
14. Innan du går ut: drick ett stort glas vatten. Det motverkar uttorkning, som i sin tur har betydelse för förbränningen.
15. Ät omedelbart frukost när du har varit ute och gått på morgonen. Det motverkar den muskelnedbrytning som annars äger rum.
16. Gillar du te? Drick mer! Koffeinet ökar energiförbrukningen i levern och kan påskynda viktnedgången. Särskilt grönt te anses bra.
17. Ät en stadig frukost. Det gör dig mindre sötsugen resten av dagen.
18. Krydda maten. Starka kryddor ökar energiförbrukningen. Till dem hör senap, ingefära, chili och cayennepeppar. Med hjälp av dessa kan du öka energiförbrukningen med hela 200 kalorier om dagen!
19. Ät så mycket grönsaker du kan. De ger många nyttigheter, men lite energi. Ungefär två femtedelar av en tallrik bör innehålla sallad när du äter.
20. Välj sojaprodukter. De är fulltankade med protein och kan höja thyroxin-nivåerna, som är viktiga för fettförbränning.
21. Om du inte gillar fisk, ät fiskolja som kosttillskott. Fet fisk innehåller nyttigt fett och massor av proteiner som håller förbränningen i gång.
22. Prova att äta tillskott med äppelcidervinäger. De minskar blodsockersvängningarna och hungerkänslorna, vilket hjälper dig att gå ner i vikt.
23. Du kan också prova kosttillskottet 5-HTP. Enligt studier kan medlet dämpa aptiten och stimulera förbränningen. Passar dig som inte har så stor övervikt, omkring fem kilo.
24. Ät regelbundet och försök planera in två riktiga, lagade mål mat om dagen.
25. Håll nere på fettet, men uteslut det inte! Ungefär 20 procent av ditt energiintag bör komma från fett. Välj vegetabiliska källor och undvik animaliska.
26. Var försiktig med uteluncherna, de är ofta onödigt feta. Undvik panerat, pajer, stekt potatis, majonnäs och såser. Ta ordentligt med sallad i stället.
27. Tillåt dig att äta vad som helst en gång i veckan. Fettförbränning kräver disciplin, men då och då måste du kunna unna dig något gott också.
28. Uteslut kolhydrater med snabb förbränning, som ris och ljust bröd. De ger dig svajande blodsocker och godissug.
29. Om du äter godis – välj en bra sort. Undvik choklad, satsa hellre på karameller eller sockerbitar. Välj även bort lakrits, eftersom det kan sänka testosteronnivån hos män – och därmed fettförbränningen.
30. Det finns rön som tyder på att ginseng kan hämma förbränningen. Så det kan vara idé att skippa tillskottet om du samtidigt vill gå ner i vikt.
31. Börja med någon form av träning, utöver promenaderna. Simning, aerobics och joggning är perfekt.
32. När du tränar – ta det lugnt. Du förbränner mest fett vid låg intensitet. Det är dock viktigt att påpeka att även högre tempo ger förbränning, men då riskerar även muskler att försvinna.
33. Styrketräna någon gång i veckan. Det ger större muskelvikt och fler muskler förbränner mer fett, även i vila.
34. Håll koll på pulsen när du tränar. Ett bra riktmärke är 65 procent av din maxpuls. Maxpulsen räknar du ut genom att ta 220 minus din ålder. Tränar du hårdare, var noga med återhämtningen – annars förlorar du muskler i stället för fett. Vila varannan dag.
35. Dela upp träningen. Din kropp fortsätter att bränna fett på högsta varv omdelbart efteråt. Ju mer ”efter träningstid” du har under en dag, desto bättre.
36. Variera det dagliga kaloriintaget. Det har ansetts vara mer effektivt än att hålla samma energinivå varje dag. Växla mellan 1 500, 2 000, 2 500 och 3 000 kcal per dag.
37. Sluta stressa! Höga adrenalinnivåer leder lätt till övervikt och motverkar dina syften. Träna avspänning och lär dig säga nej.
38. Ät mycket frukt. Det ger massor av nyttigheter och relativt långsamma kolhydrater.
39. Ha alltid en vattenflaska i beredskap, var du än är. Då minskar risken att du stoppar i dig godis. Lite morötter är också bra ”snacks”.
40. Stek i olivolja, inte margarin. Och vänj dig av med att ha smör på mackan.
41. Undvik feta mjölkprodukter, men drick gärna magrare varianter. Mjölk i sig är nyttigt och det finns rön om att drycken kan underlätta viktnedgång.
42. Krom kan ha viss effekt om du känner stort sötsug. Det finns som kosttillskott, kolla i din hälsokostaffär.
43. Öka på med fibrer i maten. Dels ger de mättnadskänsla, dels kan de binda fett redan i mag- och tarmkanalen. Rågbröd är exempel på ett bra livsmedel.
44. Testa naturmedel innehållande fibret kitosan. Ämnet har i studier visat sig kunna absorbera fett och underlättar viktnedgång.
45. Ät långsamt. Det tar upp till 20 minuter för din hjärna att förstå att magen är full. Stoppar du i dig för mycket och för fort blir du snart proppmätt.
46. Ät mer vitlök. Anses omvandla energi till värme och är därför bra om du vill bränna fett.
47. Dra på smilbandet! Ett gapskratt ökar energianvändningen med 75 procent jämfört med när vi är i vila. Ett skrattyogapass kanske vore något?
48. Sex är en utmärkt fettförbrännande aktivitet (kostar fem kcal per minut). Dessutom kan sexuell hunger ta sig uttryck i frossande, så där har du ytterligare en anledning till att ha mer sex.
49. Håll i gång. Du bränner kalorier även utanför gymmet. Att gå uppför trappor, klippa gräset, hugga ved, skotta snö och handla kostar energi.
50. Sov ordentligt. Det låter kanske konstigt, men fettförbränningen blir bättre om du sover gott, eftersom du då utsöndrar ett tillväxthormon som hjälper till att minska fettdepåerna.
51. Testa att ta CLA-syror. De har visat sig öka fettförbränningen i cellen, vilket till viss del kan hjälpa dig i strävan att tappa kilon.
52. Undvik lightläsk. Åtminstone vissa studier har pekat på att läsk med aspartam som sötningsmedel ökar godissuget.
53. Tänk positivt. Bestäm dig för att du ska klara det. Ha disciplin, men var också snäll mot dig själv mellan varven.
54. Ha tålamod. Kroppen klarar inte av att göra sig av med mer än två kilo fett i veckan. Tänk på att en långsam viktnedgång ger bäst resultat.
55. Banta inte! Du hamnar bara i en kamp mot hungern som du förr eller senare förlorar.

Källa: Fredrik Paulúns: Allt om fettförbränning. Fitness förlag.

Kontakta mig

Kontakta mej