Warning: is_readable(): open_basedir restriction in effect. File(/storage/content/65/127165/createlife.se/public_html/wp-content/plugins/quotepress/quotepress.php/languages/csl-quotepress-.mo) is not within the allowed path(s): (/storage/content/65/127165/createlife.se/:/storage/configuration/wrappers/65/127165/createlife.se/:/tmp/) in /storage/content/65/127165/createlife.se/public_html/wp-includes/l10n.php on line 339 Fobi - CreateLife -samtalsterapi med symbol och musik

Fobi

spindel-150x150

Fobi
Fobi av grek. φόβος, fobos, fruktan.

  • Fobi är en irrationell, ihållande rädsla för särskilda situationer, objekt, aktiviteter, eller personer. Det vanligaste symptomet för denna rubbning är den orimliga viljan att undvika fruktade saker.
  • Fobi är den vanligaste sortens ångestsyndrom.

Icke-psykiatriska användningar av termen
Det är möjligt för en människa att utveckla en fobi för vad som helst. Namnet för en fobi är oftast det grekiska ordet för en sak, plus ändelsen fobi. De här termerna namnges på ett sätt som en ordlek och man hittar vanligtvis inte dessa i medicinsk litteratur men det betyder inte nödvändigtvis att de alltid beskriver icke-psykologiska tillstånd.

Politiska termer som nedvärderar avvikande åsikter
Ett antal termer som slutar med ändelsen fobi är först och främst förstådda som beskrivningar av negativa attityder mot vissa sorters människor, åsikter eller ideologier, och används i politiska sammanhang analogt med medicinska användningar av ordet.

Några exempel på åsikter som ”fobisierats
Homofobi – Motvilja mot homosexualitet eller homosexuella.
Islamofobi – Motvilja mot islam.

Fobilexikon

Fobi är lärd genom erfarenhet och ofta är det intellegenta personer som drabbas av fobier.

Musikterapi enskilt eller grupp, Musikterapeut, Eva Lillqvist, Västerås. 070-5144016. Internet terapi via ZOOM, createlife.se. Boka genom info@createlife.se