Sociala medier -starkt beroendeframkallande

Sociala mediers giftigare sidor

Handen på hjärtat, ärligt nu – sociala medier som Facebook och Twitter mm står de egentligen till din tjänst, gör de något bra i ditt liv, tillför de viktig information? Forskning visar på att denna ständiga uppkoppling och dragning till datorn uppvisar giftiga sidor för oss människor. Vad gör egentligen detta ständiga informationsflöde för nytta i ditt liv?  Förutom att sluka en massa tid för dig som du skulle kunna göra annat. Studier visar nu att dessa medier åstadkommer högre grad av beroendeframkallning än cigaretter och alkohol samtidigt som det ger sömnstörningar och en ständig stress. Pust, det är tunga grejer vi pratar om…

I en studie i Ängelholm där sömnläkaren Gary Badre intervjuade ett par hundra gymnasieelever visade det sig att över en tredjedel av eleverna hade sömnbrist vilket är orsakat av uppkopplingen.  Vid 2010-talet sa över 90% av eleverna att de var inne ett flera gånger per dag på facebook och de kände ångest av att hålla sig ständigt uppdaterad och idag 10 år senare så…

Idag är vi än mer en scrollande befolkning ung som gammal. Vi läser nyheter, fake news, uppdateringar i sociala medier, köper och säljer allt möjligt, vi söker livspartner och nu i Coronatider som varit i dryga ett år så är det många som jobbar hemifrån. Då är det lätt att halka in på något snabbt löp… Det är svårt att slita sig från sociala medierna. Internetstiftelsen radar upp några orsaker till att vi fastnar på kroken:

5 anledningar till att vi har så svårt att slita oss från sociala medier:

  1. Inläggen är så korta att vi hela tiden tänker att vi har tid för ett till.
  2. Vi lider av FOMO (fear of missing out). Vi är rädda att missa något viktigt om vi inte hänger där alla andra är. 
  3. Vi uppmuntras hela tiden att stanna kvar, till exempel genom inläggen vi exponeras för, aviseringar och påminnelser.
  4. Dopaminsystemet driver oss i jakten på bekräftelse – sociala medier ger oss belöning direkt.
  5. Integritet på nätet är så abstrakt att det är svårt att förstå vad vi förlorar när vi ger andra tillgång till vår data.

Är det inte mer av asociala medier vi har att göra med här?  Fler och fler rapporter dyker nu upp slag i slag och varnar för denna tickande hälsobomb – så läs inte detta! Gå ut och gå i naturen istället, lyssna på fåglarna och känn doften av hösten och annalkande vinter!

Kontakta mig

Kontakta mej