Depression

Ett depressivt tillstånd eller depression kännetecknas av:

  • Nedstämdhet
  • Minskat intresse
  • Minskad glädje
  • Sömnstörning
  • Viktförändring, upp eller nedgång
  • Rastlöshet
  • Tröghet
  • Svaghetskänsla, energibrist
  • Skuldkänslor
  • Obeslutsamhet
  • Nedsatt koncentrationsförmåga
  • Självmordstankar

Depression är en psykisk sjukdom men det kan påverka din kropp och ditt sinne. Sömnproblem till exempel kan vara ett symptom på depression. Svårigheter att somna eller att sova är vanligt hos personer som är deprimerade. Medan vissa människor med depression kan konstatera att de sover för mycket.

Bröstsmärtor kan vara ett tecken på hjärt- eller lungproblem. Om du upplever bröstsmärtor så besök din läkare i första hand. Men ibland kan bröstsmärtor också vara ett tecken på depression. Det finns även en koppling mellan depression och hjärtsjukdomar. Depression kan öka risken för hjärtsjukdom.

Om du känner dig så utmattad att du inte har energi för vardagssysslor även om du sover eller vilar mycket så kan det vara ett tecken på att du är deprimerad. Personer som är deprimerade har stor risk att utveckla oförklarlig trötthet och människor som lider av trötthet har högre risk att bli deprimerade.

Smärta och depression är nära förbundna med varandra. Att leva med kronisk smärta kan öka risken för depression och depression i sig själv kan leda till smärta. Faktum är att människor som är deprimerade har stor risk att utveckla kronisk smärta.

Vår hjärna och mag- tarmsystem är starkt sammanlänkade varför många av oss får ont i magen eller blir illamående när vi är stressade eller oroliga. Depression kan också ge dig magproblem och orsaka illamående, matsmältningsbesvär, diarré eller förstoppning.

Personer med depression klagar ofta över kronisk huvudvärk och de har högre risk att få migrän. Personer med migrän har större risk att bli deprimerade.

Vissa människor förlorar sin aptit när de känner sig deprimerad. Andra kan inte sluta äta – mat lugnar dem. Resultatet kan bli viktökning eller viktminskning med brist på energi. Depression har kopplats till ätstörningar som bulimi, anorexi eller hetsätning. Hos kvinnor är kopplingen mellan depression och anorexi eller bulimi särskilt framträdande.

Kronisk ryggvärk kan bidra till depression men det omvända föreligger likaså nämligen att depression kan öka en persons risk att utveckla ryggsmärta.

Irritabilitet och rastlöshet kan vara relaterad till sömnproblem eller andra symptom på depression. Depression ökar risken av alkohol eller annat drogmissbruk, vilket också kan bidra till irritation och rastlöshet. Män är mer benägna än kvinnor att bli irriterade när de är deprimerade.

Om du är deprimerad kan du förlora ditt intresse för sex. Människor som är deprimerade är mer benägna att använda alkohol och droger, vilket också kan minska din sexlust. Detta kan även vissa receptbelagda läkemedel, däribland sådana som behandlar depression.

Antidepressiva läkemedel är bra men det är inga universallösningar som passar alla och för allt. Kognitiva terapier har visat lika bra effekter som dessutom är långtidsverkande. I terapin lär klienten sig att bryta negativa tankemönster och ersätta dessa med nya tankemönster och beteenden.

Några faktorer som kan vara lyfthjälp vid depressiva tillstånd:

1. Omega-3 fettsyror
Hjärnan behöver omega-3 för att den ska fungera. Med en brist på dessa fetter finns en ökad risk för många former av psykisk sjukdom, däribland depression. Många forskningsstudier tyder på att omega-3 kan vara bland de mest effektiva antidepressiva substanser som någonsin upptäckts. Fet fisk som lax, tonfisk och makrill innehåller omega-3 fettsyror. Så gör linfrön, nötter, sojabönor och mörkgröna grönsaker. Så ät mer fisk.

Även vitamin B12 kan minska humörsvängningar som är en del av depression. Seafood och låg fetthalt mejeriprodukter är källor till B12. Vegetarianer som äter inget kött eller fisk kan få B12 i berikade spannmål, mejeriprodukter och kosttillskott.

2. Engagerad aktivitet
Engagerande ktiviteter håller oss från oro som orsakar depression. En stor riskfaktor för är att vara för mycket ensam, om den inte är självvald. När du interagerar med en annan person så har inte dina negativa tankar lika stor chans att få utrymme. Vad du sysselsätter dig med är underordnat, det kan även vara något mycket enkelt.

3. Fysisk träning
Fysisk träning är viktigt, åtminstone för vår hjärna. Även lättvarianter som en halvtimmes promenad tre gånger i veckan ger effekt. Så det är bara att sätta igång och inte vänta till det perfekta tillfället, när du har tid. Ta dig tid, det är ju livsviktiga grejer vi pratar om – din hälsa och välbefinnande.

Det finns många publicerade studier på de antidepressiva effekter av träning. Olika aktiviteter som promenader, cykling, jogging och styrketräning har alla visat sig vara lika effektiva för det ändamålet. Det är också allt klart hur de fungerar., träningen ändrar hjärnan. Aktivitetsnivån ökar av viktiga kemikalier i hjärnan som dopamin och serotonin (samma neurokemiska måltavla populära droger som Zoloft, Prozac och Lexapro). Motion ökar också hjärnans produktion av en viktig tillväxt hormon som kallas BDNF. Eftersom nivåerna av detta hormon sjunker vid depression så börjar vissa delar av hjärnan att krympa med tiden, och inlärning och minne försämras. Men motion vänder denna trend och skyddar hjärnan på ett sätt som inget annat kan. Cykla, arbeta i trädgården, promenera eller simma. Det viktiga är att välja något du gillar. Då du ser fram emot det och må bättre när du gör det. Så opp och ut och gå, gärna med hund eftersom det visar sig att husdjur också är antidepressivt!

4. Exponering för solljus
Det finns ett samband mellan exponering av ljus och depression. Hjärnan mäter hur mycket ljus du får varje dag, och den använder denna information för att återställa kroppens inre klocka. Utan ljus exponering, blir kroppens klockan så småningom ur synk, och när det händer, vänds den viktiga dygnsrytmen som reglerar energi, sömn, aptit och hormonnivåer. Störningar i dessa viktiga biologiska rytmer kan i sin tur utlösa depression.

Naturligt solljus är mycket ljusare än inomhusbelysning, över hundra gånger starkare i genomsnitt. En halv timmes solljus räcker för att återställa din kropps inre klocka. Även det naturliga dagsljuset en grå, mulen dag är flera gånger starkare än inomhusljuset i de flesta människors hus. Några timmars exponering ger bara tillräckligt med ljus för att hålla vår dygnsrytm i balans.

Känner du dig mer deprimerad under mörkare, kalla månader? Du kan ha årstidsbunden depression, eller SAD. SAD är vanligast på vintern, när det är mindre solljus. SAD kan behandlas med ljusterapi eller exponering för artificiell solljus, antidepressiva och psykoterapi.

5. Socialt stöd
Många studier påtalar vikten av socialt stöd. En studie kom fram till hur skvaller gör oss gott. Ett resultat är att många av de hormoner som är involverade leder till minskad stress och ångest hos både människor och andra djur. Människor som saknar stödjande sociala nätverk ansiktet riskerar ökad risk att bli deprimerad. Vi göra dock mycket för att förbättra kvaliteten och djupet i våra kontakter med andra som kan ha en enorm kraft i att förebygga depression och minska risken för återfall.

6. Sömn
Vid långvarig sömnbrist stör det vår förmåga att tänka klart. Det kan även leda till allvarliga konsekvenser för hälsan. Störd sömn är en av de mest potenta triggers av depression och det finns bevis för att de flesta episoder av humörsvängningar föregås av flera veckors störd sömnrytm.

Kontakta mig

Kontakta mej