Fet, fettfri, söt

Går du på socker? En UCLA studie visar att hög fruktos diet saboterar och skapar kaos i hjärnan vid inlärning och i minnet. Du kan dock kompensera skadorna genom att äta mer omega-3-fettsyror menar forskarna. Tidigare forskning har visat hur fruktos ger skador och är en bidragande orsak till bl.a. diabetes, fetma och fettlever och nu visar senare studier även hur sötningsmedlet påverkar hjärnan, och det inte till det positiva hållet. Liksom råttorna i försöket så blir vi tröga och dumma helt enkelt. Fruktossirapen, som är sötare och billigare än vanligt socker för det handlar ju om pengar, är vanligt i stora mängder i mycket av det vi sätter i oss som t.ex. läsk, godis, bakverk, glass eller halvfabrikat.

Den naturliga fruktosen i frukt innehåller antioxidanter som vi behöver och fruktens fibrer ger en mättnadskänsla snabbare vilket avhåller oss från att äta för mycket av naturens godsaker.

Det konsumeras allt mer socker i det moderna samhället och forskare hävdar att det finns fler människor som är överviktiga än de som är undernärda. De menar också att man borde införa en skatt  på söt mat och dryck eftersom det är precis lika dåligt för oss med det söta som tobak och alkohol.

Professorn i barnmedicin vid University of California, San Fransisco, USA, Robert Lustig, menar angående överkonsumtion av socker att “lite är inte ett problem, men en hel del dödar – långsamt” – det gäller lika mycket socker, som rökning och alkohol. I följande mycket sevärda film håller Lustig en intressant föreläsning om Socker- den bittra sanningen.

Kontakta mig

Kontakta mej