Lyckans sidoeffekter

Lyckans sidoeffekter

Fördelarna med lycka och positiva känslor inkluderar allt från ökad kreativitet till förbättrat immunsystem. Sidoeffekter är att lyckan:

ökar din uppmärksamhets förmåga och vidgar ditt tänkande
förbättrar problemlösnings förmågan
stärker fysiska, intellektuella och sociala resurser
motverkar negativa känslor
skyddar hälsan

Ökad uppmärksamhet

Positiva känslor som nyfikenhet, kärlek, glädje, förnöjsamhet, förundran och spänning ökar din uppmärksamhets förmåga. Negativa känslor begränsar istället ditt fokus.

När du blir upphetsad (positivt) över något öppnas ditt sinne upp och det blir ett fritt flöde av idéer och tankar. Nyfikenheten sprudlar och det är därför passionen är så viktig vid konstnärliga förehavanden. Du behöver en hög positiv nivå på arbetsplatsen för att arbetet ska resultera i hög produktivitet och vara en hälsosam miljö.

Förbättrad problemlösnings förmåga

När du är frustrerad och du har problem med att lösa problem som du ställs inför så kan medicinen vara ett riktigt gott skratt. Skratt låser upp en låst hjärna. Humor är som ett smörjmedel som gör att dina tankeprocess hjul rullar mot en bra lösning.  Kreativitet är mekanismen som ligger bakom effektiv problemlösning. Dvs hjärnans förmåga att komma med nya, unika svar på problem och utmaningar.

Stärka fysiska, intellektuella och sociala resurser

Positiva känslor bygger på följande källor :
Fysiska resurser : Lyckliga människor är mer lekfulla. De är intresserade av fysiska aktiviteter som exempelvis golf, tennis, löpning, gympa, styrketräning… Lyckliga människor är mer benägna att träna på regelbundet. Till viss del kommer detta från högre självkänsla som kan ses hos glada människor . Lycka leder till fysisk kondition, styrka och smidighet .

Intellektuella resurser : Folk lär sig bättre när de är i en positiv sinnesstämning .

De mest effektiva lärare är de som hittar sätt att göra utbildningen roligare – skratt gör barnen uppmärksamma och uppmärksamhet är nyckeln till lärande. Samma sak gäller när du är på en föreläsning. Talaren ska inte bara kunna sitt ämne utan även vara underhållande.

Sociala resurser : Människan dras till positiva människor och drar sig bort från negativa.

Bibelordet  “Gör mot andra som du vill att andra ska göra mot dig” säger mycket om hur vi vill ha det och vad det resulterar i. Le och du får leende tillbaks.

Motverkar negativa känslor

Optimism kan vara ett motgift mot rädsla och cynism. Glädje är motsatsen till elände. Humor desarmerar önskan om hämnd. Positiva och negativa känslor kan inte existera i samma ögonblick.

Nästa gång du känner dig negativ, när du är upprörd, arg eller ledsen så försöka ersätta den negativa känslan med en positiv känsla och se vad som händer. Tänk på någon som får dig att skratta, något som muntrar upp dig, någon aktivitet som du gillar.

Skyddar din hälsa

Upprördhet eller ilska kan höja ditt blodtryck. I värsta fall ,kan det utlösa en hjärtattack eller stroke. Medan positiva känslor stället kan sänka blodtrycket och minska risken för hjärt-kärlsjukdom.

Dr Barbara Fredrickson visade i studier att när stressade människor tittade på en film som gav dem positiva känslor visade de förhöjda nivåer av kreativitet, uppfinningsrikedom. Hon noterade också att stressade individer som log medan de tittade på en sorglig film hade en snabbare återhämtning av hjärtfrekvens. Hennes tes är att positiva känslor minskar effekterna av stress och skyddar en persons hälsa.

Andra studier har visat att något så enkelt som att få en lätt beröring på handen från en medkännande vän eller genom att klappa din favorit djur också kan sänka ditt blodtryck. Inget av dessa kräver recepteller ger dig problem med ditt försäkringsbolag eller några andra negativa bieffekter.

Kontakta mig

Kontakta mej